colorful gradient background

Projecten

Kookles
haagse hogeschool reclame koken milieu gezondheid influencers betaalbaar

Lekker én Gezond!

Wie denkt aan een schoolkantine denkt al snel aan vette panini's en broodjes met veel saus. Heel lekker, maar vaak ook ongezond. Maar ja, iets gezond, lekker én betaalbaar, bestaat dat eigenlijk wel?

Kan iets gezond, goedkoop én lekker zijn?

Tijdens het project 'Lekker én Gezond!' verdiepen we ons in de impact van wat we eten en drinken op onze gezondheid en het milieu. We onderzoeken hoe je wordt beïnvloed bij het maken van keuzes voor ongezond eten en drinken en hoe je jongeren kan beïnvloeden om gezondere keuzes te maken. Bij biologie en in samenwerking met de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool leren we alles over voedingswaarden en gezonde producten. Bij Nederlands en economie ontdekken we de impact die reclame kan hebben op onze keuzes.

Daarna ga je in een groepje een gezond, betaalbaar en natuurlijk vooral lekker gerecht maken. Je krijgt een klein budget om ingrediënten te kopen bij lokale winkeliers, of op de markt. Goede voeding hoefi: namelijk helemaal niet duur te zijn. Vervolgens gaan we op de Haagse Hogeschool een zelfbedachte gezonde schoollunch klaarmaken. Een professionele jury gaat dan alle gerechten proeven.

En weet je wat het allerleukste is? Het winnende gerecht wordt straks echt verkocht in de schoolkantine van het John Dewey College!

Lekker buiten lezen
podcast romeinen gezichtspunten kasteel geschiedenis industrie

Verhalen van Vroeger

De Binckhorst wordt de komende jaren getransformeerd tot een bruisende wijk. Nu ken je de Binckhorst waarschijnlijk vooral van bedrijven, grote bouwmarkten en autodealers. Maar wist je dat er een rijke geschiedenis schuilgaat achter onze wijk?

Hoe kan het dat we zo weinig weten over een wijk die zo dicht bij het Haagse centrum ligt?

Bij het project 'Verhalen van Vroeger' verdiepen we ons in het verborgen verleden van de Binckhorst. Want wie goed kijkt, ontdekt dat hier al in de oudheid van alles gebeurde. Vlakbij onze school vind je de overblijfselen van Forum Hadriani, destijds een belangrijke stad aan de grens van het Romeinse rijk.

Tijdens lessen geschiedenis en economie en bij het Nationaal Archief leer je waarom die stad juist hier stond en hoe de Binckhorst sindsdien een belangrijke plek bleef We bezoeken kasteel de Binckhorst en reizen dwars door de middeleeuwen. We maken een fietstocht langs historische plekken in de wij en we onderzoeken de impact van industrialisatie op de groei van Den Haag.

Natuurlijk gaan we ook iets maken. Vorig jaar was dat een historisch tijdschrift, speciaal voor de nieuwe bewoners van de Binckhorst. Dit jaar maken onze leerlingen een podcast over hetzelfde onderwerp.

Zo word je niet alleen zelf een stukje slimmer, maar kun je anderen ook nog wat leren.

Digitaal een stad maken
ontwerpen meebeslissen gebiedsontwikkeling microsoft minecraft gemeente den haag

Stad van de Toekomst

Er gaat op de Binckhorst veel veranderen. Fabrieken en bedrijven maken plaats voor de wijk van de toekomst. Daar komen veel vragen bij kijken.

Hoe ziet de Binckhorst eruit als jij het straks voor het zeggen hebt?

Wie gaan hier straks wonen? Wat hebben zij nodig? Hoe maak je de wijk aantrekkelijk voor bedrijven? Hoe zorg je ervoor dat iedereen lekker kan ontspannen?

Die vragen moet je natuurlijk stellen aan de mensen die er later misschien wel gaan wonen en werken. Tijdens het project 'Stad van de Toekomst' is dat precies wat we doen. Bij aardrijkskunde onderzoeken we wat er nodig is om een fijne en gezonde wijk te bouwen. Bij economie leren we dat gebouwen niet alleen mooi moeten zijn, maar ook betaalbaar. En bij maatschappijleer en burgerschap ontdekken we dat niet iedereen hetzelfde wil. Een bouwbedrijf wil misschien een toren neerzetten, maar de winkel ernaast wil niet in de schaduw staan.

Een supermarkt wil een parkeerterrein, een bewoner liever een groen park.

Tijdens dit project werken we samen met Microsoft. Zij hebben in Minecraft de Binckhorst voor ons nagebouwd, zodat onze leerlingen de wijk zelf kunnen herontwerpen. Daarmee maken we echt het verschil, want de gemeente

Den Haag neemt onze ideeën mee bij toekomstige beslissingen.

Als scholier meebeslissen over de toekomst van je eigen stad; wie kan dat nou zeggen?

Afval verzamelen
kunst voetafdruk cyclus economie hergebruik natuur

Kringloopketens

Verspilling en vervuiling zijn grote problemen. Dat vinden we allemaal. Toch houden we ook van nieuw. Een nieuwe fiets, een nieuwe telefoon, een nieuwe jas. Soms is dat natuurlijk ook nodig, maar vaak kopen we ook gewoon dingen omdat we dat fijn vinden, of omdat iets er cool uitziet. Maar ja, als je iets nieuws koopt, wat gebeurt er dan met je oude spullen?

Kun je naar hetzelfde voorwerp kijken en toch iets heel anders zien?

Bij het project 'Kringloopketens' verdiepen we ons in die vraag. We leren bij economie en burgerschap dat wat voor de een afval is, voor een ander heel waardevol is.
Bij natuur- en scheikunde en biologie leren we over recycling, maar ook over de schade die afval aanricht in de natuur.

We duiken in de wereld van zwerfafval en nemen een kijkje achter de schermen bij Kringloop Den Haag. We zien wat er binnenkomt, wat wordt doorverkocht en wat wordt gerecycled. In onze eigen opbergruimtes zoeken we naar producten die we eigenlijk niet meer gebruiken, maar die nog wel van waarde zijn.

Bij de Returnclub, de Naaijerij, Nederhout en het Hout- en Meubileringscollege leren we hoe we van gebruikte materialen nieuwe producten kunnen maken en samen met een kunstenaar transformeren we afval tot kunst.

Zo leer je op een nieuwe manier kijken naar de wereld om je heen die je een leven lang bijblijft.

Geef aan voor welke cookies u toestemming geeft.